Kind- en gezinscoach
Bij Angelique 
 

Rouw en Verlies

Verlies hoort bij het leven. Het doet pijn, het kan je boos maken en verdrietig. Of je raakt in de war door de onmacht die je voelt. Deze gevoelens kunnen heel heftig zijn en zijn niet zomaar weg. Dit noemen we rouw. Iemand of iets is er niet meer. 


Het kost veel tijd, maar vooral ook kracht en moed om het verlies van iets of iemand waarvan je houdt een plek te geven. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en bij iedereen gaat het in verschillende kleine stapjes.


Kinderen laten hun verdriet vaak zien in hun gedrag. Ook hele jonge kinderen rouwen; zij voelen het verdriet van de ouders/omgeving. Kinderen hebben hun gevoelens wat minder onder controle dan volwassenen en kunnen daardoor soms explosief reageren. Anderzijds zijn er ook kinderen die helemaal in hun schulp kruipen en nauwelijks laten zien wat hen bezig houdt. Die kinderen passen zich aan hun rouwende ouders aan en willen onbewust hun eigen verdriet daar niet aan toevoegen. Als deze verandering in gedrag echter te lang duurt, kan dit betekenen dat je kind vastloopt in het verwerken van zijn eigen verlies. Dan kan het fijn zijn om hier samen met iemand naar te kijken.


Als ervaringsdeskundige weet ik hoe belangrijk het is dat je kind kan praten met iemand. Iemand die de juiste en zo belangrijke begeleiding kan geven tijdens het al dan niet zichtbare rouwproces. Ik ondersteun het proces met gesprekken en creatieve werkvormen. We gaan opzoek naar je eigen kracht en wijsheid, om zo in de toekomst zelfstandig met het verlies verder te kunnen.


Bij rouwen denken wij vaak aan de dood van een dierbare of een huisdier, waar we afscheid van moeten nemen. Afscheid nemen we elke dag van dagelijkse dingen, zoals afscheid nemen als je naar school gaat, of als je gaat slapen neem je afscheid van de dag. En soms is afscheid definitiever en komen er allerlei gevoelens bij. Bijvoorbeeld bij een verhuizing: je neemt afscheid van je omgeving, maar ook van je school, van je vriendjes, van alles wat voor jou dagelijkse routine is. Dat is niet niks.


Maar ook een scheiding is een rouwproces waar bij kinderen vaak te weinig oog voor is. Een kind verliest de dagelijkse routine, de continuiteit is weg. Scheiden is voor kinderen het einde van de vanzelfsprekendheid. Het moet leren omgaan met de nieuwe situatie en afscheid nemen van wat vroeger was. Gevoelens van angst en onzekerheid kunnen levenslang een rol spelen als dit afscheid nemen niet op een voor het kind juiste manier gebeurt.


Bij rouw, verlies en/of afscheid werk ik met kinderen, maar ook met de gezinsdynamiek en met het gezin of ouder. Dit wordt volledig afgestemd op wat er nodig is.


Ik heb mijn specialisatie omtrent rouw en verlies gevolgd bij Janet Schmidt en Annemieke Dogan en werk graag met concreet materiaal om inzicht te krijgen in de verhalen van de gezinnen, de ouder(s) en de kinderen. Het is prachtig om te zien en mee te beleven wat er allemaal kan gebeuren. Het zijn unieke processen en elk proces is anders.


Neem vooral contact met mij op als je wil weten wat ik voor jullie kan betekenen. 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram