Kindercoach  
Bij Angelique 
 

Rouw en Verlies

Verlies hoort bij het leven. Het doet pijn, het kan je boos maken en verdrietig. Of je raakt in de war door de onmacht die je voelt. Deze gevoelens kunnen heel heftig zijn en zijn niet zomaar weg. Dit noemen we rouw. Iemand of iets is er niet meer. 


Het kost veel tijd, maar vooral ook kracht en moed om het verlies van iemand waarvan je houdt te verwerken. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en het gaat in kleine stapjes.


Kinderen laten hun verdriet vaak zien in hun gedrag. Ook hele jonge kinderen rouwen; zij voelen het verdriet van de ouders/omgeving. Kinderen hebben hun gevoelens wat minder onder controle dan volwassenen en kunnen daardoor soms explosief reageren. Anderzijds zijn er ook kinderen die helemaal in hun schulp kruipen en nauwelijks laten zien wat hen bezig houdt. Die kinderen passen zich aan hun rouwende ouders aan en willen onbewust hun eigen verdriet daar niet aan toevoegen. Als deze verandering in gedrag echter te lang duurt, kan dit betekenen dat je kind vastloopt in het verwerken van zijn eigen verlies. Dan kan het fijn zijn om hier samen met iemand naar te kijken.


Als ervaringsdeskundige weet ik hoe belangrijk het is dat je kind kan praten met iemand. Iemand die de juiste en zo belangrijke begeleiding kan geven tijdens het al dan niet zichtbare rouwproces. Ik ondersteun het proces met gesprekken en creatieve werkvormen. We gaan opzoek naar je eigen kracht en wijsheid, om zo in de toekomst zelfstandig met het verlies verder te kunnen.


Bij rouwen denken wij vaak aan de dood. Maar ook een scheiding is een rouwproces waar bij kinderen vaak te weinig oog voor is. Een kind verliest de dagelijkse routine, de continuiteit is weg. Scheiden is voor kinderen het einde van de vanzelfsprekendheid. Het moet leren omgaan met de nieuwe situatie en afscheid nemen van wat vroeger was. Gevoelens van angst en onzekerheid kunnen levenslang een rol spelen als dit afscheid nemen niet op een voor het kind juiste manier gebeurt.


Neem vooral contact met mij op als je wil weten wat ik voor jullie kan betekenen. 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram